căutare personalizată
Acnee.com.md - solutii de tratament impotriva acneei

Dictionar medical pentru acnee

 Sebum - Sebumul este o substanta uleioasa care este secretata de glandele sebacee ale pielii. Sebumul are un efect protector pentru piele impotriva factorilor exogeni. Cu cat mai mult sebum este eliminat, cu atat consideram ca piele este mai grasa. Anume sebumul confera aceasta senzatie de ten gras. Glandele sebacee se gasesc in imediata apropiere a radacinii firului de par, astfel ca parul este protejat. Totusi, sebumul poate servi si ca mediu de trai si inmultire a unor specii de acarieni, cum ar Demodex, sau mediu de nutritie pentru bacterii.
 Seboree - Secretia in cantitati marite a Sebumului. Seboreea este un fenomen care apare la persoanele predispuse genetic, cu dereglari de metabolism, in sarcina, la persoanele ce sufera de dereglari endocrine, etc. Seboreea se manifesta prin senzatie de piele grasa, luciu ridicat al pielii, pori si foliculi pilosi excesiv dilatati. Seboreea reprezinta o stare favorizanta pentru acnee, sebumul fiind un bun nutrient pentru bacterii, dar si un factor ce blocheaza duuctul glandei sebacee, ceea ce duce la aparitia comedoanelor.
 Hipersecretie - Situatia in care o glanda a organismului secreta, adica elimina, in exces o anumita substanta, hormon. Aceasta situatie este considerata patologica si trebuie tratata, asa cum hipersecretia poate fi un semn al unei disfunctii in organism. Hipersecretia de sebum in adolescenta poate fi favorizata de fonul hormonal instabil sau
 Hormon - Substanta foarte activa care este secretata in organism de catre unele glande endocrine ale organismului. Hormonii au rolul de a asigura reglarea si functionalitatea anumitor procese in organism, stabilesc anumite "reguli" si "limite" pentru unele organe sau celule. Hormonii sunt produsi fie pentru a regla unele procese in organism, fie pentru a activa alte gland si a le stimula, la randul lor, sa produca alti hormoni.
Controlul hormonal este un sistem foarte fin, cantitatea de hormoni eliminata este infima, ea totusi e suficienta pentru a purta informatia necesara si a o transmite. Boli ca diabetul zaharat sau boala Cushing sunt doar unele din bolile legate de dereglarea hormonala. Un alt hormon, testosteronul, este considerat a fi "vinovat" intr-o anumita masura de hipersecretia glandelor sebacee si, indirect, are o actiune de a favoriza aparitia acneii.

Trimite unui prieten prin e-mail
Pagina principala | Contact | Buletin gratis | Brevoxyl | Sitemap
© 2006 - 2007 Toate materialele de pe acest site sunt continut original.
In cazul preluarii articolelor, postarea unui link catre Acnee.com.md este obligatorie.