căutare personalizată
Acnee.com.md - solutii de tratament impotriva acneei

Acneea vulgara - cauze si tratament

Ce reprezinta acneea vulgara?

Este o boala cutanata cosmetica raspindita. Apare la inceputul perioadei de pubertate in legatura cu intensificarea functiei glandelor sebacee sub influenta hormonilor gonadotropi. Hormonii androgeni accentueaza acneele atat la barbati, cit si la femei. Estrogenii in doze mari inhiba secretia glanndelor sebacee, actioneaza la regresul acneelor. In perioadad antemenstruala acneea se exacerbeaza. Sarcina are un efect favorabil, normalizind balanta hormonala.

Cauzele acneii vulgare

La evolutia maladiei contribuie seboreea cu dereglarile corespunzatoare ale activitatii centrului simpatic diencefal si schimbarea continutului sebumului cutanat. Adica, dereglarile de ordin seboreic sunt controlate la nivel central, depind de sistemul nervos central si sunt sub control hormonal, ceea ce le face destul de problematic de corectat definitiv.

Ca factori etiologici favorizanti sunt tulpinile de stafilococi patogeni, Corynebacterium acnes, Propionybacterium acnes, de rind cu hipersecretia de hormoni androgeni, dereglarile tractului gastro-intestinal, hipovitaminoza, anemia, factorii ereditari, caracterul alimentarii si al metablolismului. Este afectata predominant fata, partea superioara a pieptului si spatele.

Accelerarea functiei glandelor sebacee pe de o parte, iar pe de alta parte excesul de keratina foliculara duc la obturarea ductelor glandelor sebacee cu dopuri cornoase - cunoscute drept comedoane.

In urma stazei secretiei si patrunderii infectiei producatoare de puroi (piogene) apare acneea papuloasa sau pustuloasa. La contopoire si aprodundare focarele se pot indura, infiltra sau pot abceda (raspindirea puroiului subfascial, subdermal) lasind cicatrici depigmentate, care ii confera pielii un caracter pestrit.

In functie de formele predominante ale eruptiilor se deosebeste:

  1. Acneea necrotica (cu moartea si ncrotizarea foliculului)
  2. Acneea atrofica (cu atrofia tesutului adiacent)
  3. Acneea agregata sau conglobata (cu formarea de conglomerate comedonice)

La nivel histologic are loc aparitia unui infiltrat in jurul foliculului pilos, dilatarea acestuia, obturarea lui (astuparea) si distrofia sau regresia glandelor sebacee.

Tratamentul acneii vulgare

In perioada de acutizare, cind sunt observate semnele vadite de acnee vulgara se prescriu antibiotice, vitamine A, B2, B6, B12, B15, C, acid folic, nicotinic, sulf oral.

In complicatii cu o infectie secundara se aplica deja un tratament mai radical cu anatoxina stafilococica, autohemoterapia (metoda de tratament controversata), pentru amelorarea fermentarii gastrice: acidin-pepsina, preparate pentru ameleorarea functiei pancreasului. In corespundere cu virsta si sexul, profilul endocrin al acestuia, pacientului i se prescrie tratamentul hormonal.

In tratament extern se folosesc remedii degrasante si dezinfectante. In acest scop se recomanda solutii de rezorcina, acid salicilic, camfora, bioclorura de mercur 0,5%. Sunt indicate si preparate antiseboreice: lotiuni cu sulf, rezorcina, ihtiol in concentratii majorate.

In cazurile rebele se folosesc apirogenii bacteriali (pirogenal, proghidrozan) in combinare cu antibiotice, se extrag comedoanele si nodulii (procedura de curatire). Dupa extragerea comedoanelor se foloseste pudra cu sulf-gudron, prelucrarea suprafetelor cu alcool camforat, levomicetina, solutie Kumerfeld. Sunt indicate razele ultraviolete, fitochimioterapia (PUVA-terapia).

Am adaugat si o galerie cu imagini cu acnee vulgara.
Imaginea cutiei BrevoxylNu uitati ca un comedonolitic eficient care este folosit cu succes in Occident si a ajutat mii de tineri sa scape de acnee este benzoil peroxidul. Substanta se gaseste intr-un preparat cunoscut sub numele de Brevoxyl. Puteti afla mai mult despre acest remediu eficient in acneea vulgara


Trimite unui prieten prin e-mail
Pagina principala | Contact | Buletin gratis | Brevoxyl | Sitemap
© 2006 - 2007 Toate materialele de pe acest site sunt continut original.
In cazul preluarii articolelor, postarea unui link catre Acnee.com.md este obligatorie.